Töissä kotona

Viihtyisä kotitoimisto syntyy hyvällä suunnittelulla.

Monella alalla kotona työskentely on ollut arkipäivää jo ennen koronapandemiaa, mutta viime vuonna voimaan tulleet kansalliset etätyösuositukset laittoivat uuteen tilanteeseen myös sellaisia yrityksiä, joissa etätyöskentely on ollut aiemmin vähäisempää. Monissa kodeissa on jouduttu pohtimaan uusia ratkaisuja, miten järjestää työntekoon sopiva paikka, jossa on riittävästi tilaa ja omaa rauhaa, ergonomiaa unohtamatta.

– Asia koskettaa nyt entistä suurempaa joukkoa, ja koteihin toteutettavien etätyötilojen kysyntä on kasvanut, kertoo sisustusarkkitehti Päivi Räihä.

Kotikalustemaisia toimistokalusteita

Räihä muistuttaa, että kodin työtila on hyvä nähdä osana kodin sisustusta.

– Siinä voi käyttää samoja materiaaleja, värejä ja muotokieltä, kuin mitä omassa kodissaan muutenkin.

Kotiin ei välttämättä toivota toimistomaisia kalusteita, vaan niiden halutaan sulautuvan paremmin osaksi muuta sisustusta.

– Nykyään on saatavilla paljon kotikalustemaisia toimistokalusteita. Myös korkeussäädöllä varustetuista, sähkökäyttöisistä työpöydistä löytyy sellaisia, joista on karsittu kaikki ylimääräinen pois ja ne saadaan sopimaan hyvin sisustukseen.

Pienien sähköpöytien hinnat ovat Räihän mukaan yleensä noin 300 eurosta ylöspäin ja niitä voi kysellä myös toimistotarvikeliikkeistä.

– Sähköpöytäkin voi olla pieni, siro ja vähäeleinen. Yksijalkainen malli on melko huomaamaton eikä niin perinteisen toimistopöydän näköinen, hän lisää.

Korkeussäädettäviä pöytiä löytyy muillakin mekanismeilla, ja joissakin korkeutta voi muuttaa esimerkiksi säätökammen avulla.

Työpöydäksi sopii myös muunlainen pöytä – tärkeintä on, että sen ääressä saa hyvän työskentelyasennon. 

Perinteistä työpöytäsijoittelua voi Räihän mukaan rikkoa sillä, että sijoittaa pöydän poikittain tilaan nähden tai työpöytä on selkeästi irti seinistä ja ikkunasta.

Työpiste piiloon työpäivän jälkeen?

Kaunis ja järjestyksessä oleva työpiste ei kaipaa piilottelua ja se voi hyvin sijaita näkyvälläkin paikalla oleskelutiloissa. Jos ei kuitenkaan halua, että työpiste on vapaa-ajallakin esillä, sen voi toteuttaa Räihän mukaan siten, että kaiken työhön viittaavan saa piilotettua esimerkiksi kaappiin tai muun kalusteen sisään.

– Korkeussäätyvä pöytä voi olla myös mitoitukseltaan niin pieni, että senkin voi piilottaa vaikka komeroon tai mittojen mukaan toteutettavaan puusepänkalusteeseen.

– Yksi hyvä vaihtoehto on hankkia moderni klaffilipasto, jonka avaamalla työpiste pöytätasoineen tulee esiin.

Räihä sanoo, että etätyötilaa suunnitellessa kannattaakin ensiksi miettiä, mitä kaikkea työpisteeseen haluaa ja mille tarvitsee säilytystilaa. Pelkän kannettavan tietokoneen ja paperipinon sujauttaa helposti vaikkapa työpöydän laatikostoon ja tulostimen voi laittaa esimerkiksi kaappiin hyllylle.

– Riippuu asunnon neliöistä, miten työtila kannattaa sijoittaa. Jos on pienemmät tilat, sen paikka on usein oleskelutiloissa. Jos työskentelyyn riittää vain kannettava tietokone ja etätöiden tekeminen ei ole päivittäistä, työpisteenä voi käyttää vaikkapa keittiön saareketta, hän sanoo.

Jos käytössä on erillinen työhuone, voi oven sulkea työpäivän päätyttyä ja siirtyä viettämään vapaa-aikaa kodin muihin tiloihin. Usein työhuone saattaa olla myös muussa käytössä, joten kaapin ovien taakse tai kalusteen sisään kätkeytyvä työpiste voi olla myös työ- ja harrastehuoneessa hyvä vaihtoehto.

Monipuolisia säilytysratkaisuja

Erilaiset senkit, seinäkaapit ja muut umpiovelliset kalusteet ovat käytännöllisiä ratkaisuja, kun tarvitaan enemmän säilytystilaa.

– Kaappeihin saa monenlaisia mekanismeja, kuten ulos vedettävän työtason. Jos sisustuksessa on käytetty paljon esimerkiksi tammea, lämpöisen väriset, puupintaiset kalusteet sopivat hyvin.

Säilytystiloja suunnitellessa Räihä suosittelee tutustumaan myös keittiöliikkeiden valikoimiin.

– Keittiökaapit kestävät hyvin papereiden ja mappien painon, ja kaappeja löytyy paljon eri kokoja ja malleja. Myös ovivaihtoehtoja on runsaasti. Vetimillä, ponnahdussalvoilla tai vaikka kivikuosisella kansilevyllä kalusteen ilmeestä voi tehdä omanlaisensa. Kalustekokonaisuus kannattaa verhoilla peitelevyin, jolloin koko kaluste on erittäin tyylikäs, hän sanoo.

Räihä muistuttaa, että puusepältä tilaamalla saa juuri sellaiset kalusteet, jotka omaan työtilaan tarvitsee. Mittatilaustyönä tehtävät kalusteet voi yhdistää vaikkapa olemassa olevaan sähköpöytään.

– On aina hyvä muistaa ensin suunnitella ennen kuin lähtee tekemään hankintoja.

Etenkin isomman remontin yhteydessä tai uudiskohteessa ammattilaisen apu voi olla tarpeen, jos ajatuksissa on saada koko kodin sisustukseen istuva työtila. Suunnittelija osaa kertoa juuri kyseiseen tilaan sopivista vaihtoehdoista ja esitellä erilaisia ratkaisuja, joita ei tavallisissa huonekalukaupoissa välttämättä tule vastaan.

Muista ergonomia kotonakin

Jos etätyö on jatkuvaa, Räihä suosittelee panostamaan työskentelytilaan myös ergonomian takia.

– Jos haluaa erillisen näytön, se asettaa työpisteelle enemmän vaatimuksia. Ergonomian kannalta näyttö on kuitenkin tärkeä, koska läppärillä työskennellessä niska on huonossa asennossa ja sopivalle korkeudelle säädetty näyttö auttaa siihen, että katse on suunnattu ylemmäs ja niska ei rasitu, hän muistuttaa.

– Tilaa pitää olla muutenkin riittävästi, että pystyy istumaan riittävän kaukana näytöstä.

Hyvä vaihtoehto työpöydäksi on säädettävä sähköpöytä. Pöydän korkeutta voi muuttaa helposti ja välillä voi tehdä töitä seisten.

Jos pöytää ei voi säätää, työpöydälle voi hankkia korokkeen, jonka päälle kannettava tietokone laitetaan. Erillinen näppäimistö tulee silloin alemmas, pöytätasolle.

– Kannettavalle on olemassa myös korkeussäätyvä seisomatyöpiste, jonka voi laittaa vaikka keittiön pöydälle. Kun tekee töitä seisten, jalkojen alla on hyvä olla pehmeä matto, Räihä sanoo.

Markkinoilla onkin paljon monia muitakin ergonomiaa parantavia apuvälineitä, kuten kyynärtuki, ergomatto ja aktivointilauta. Erillisen näppäimistön ja hiiren käyttö on myös suositeltavaa.

Tarkista istuma-asento

Työtuolissa on Räihän mukaan hyvä huomioida ainakin ristiselän tuki sekä korkeussäätö, ettei istuin paina polvitaipeisiin.

– Kotikäytössä yksijalkainen, selkänojaton aktiivituoli on hyvä. Satulatuolien ja aktiivituolien etu on siinä, että niissä selkä pysyy tuolissa istuessa paremmassa asennossa ja pienessä liikkeessä, mikä on rangalle aina eduksi.

Istumisasentoon kannattaa muutenkin kiinnittää huomiota.

– On hyvä istua riittävän ylhäällä, että käsivarret roikkuu rennosti ja olkapäät eivät nouse. Jalat eivät saa kuitenkaan roikkua ilmassa, joten jos istuin on korkea, lattialle jalkojen alle kannattaa laittaa jotakin koroketta, hän muistuttaa.

Räihä pitää tärkeimpänä työtuolissa sitä, että siinä on hyvä istua, ja että tuolin ja pöydän korkeudet ovat sopivat toisiinsa nähden.

– Toisin sanoen tuolin on oltava riittävän korkea, jotta oikea ergonomia toteutuu.

Lisäksi Räihä suosittelee asentamaan tietokoneeseen taukoliikuntaohjelman, joka tauottaa työtä säännöllisesti. Pienikin säännöllinen irtautuminen ruudusta parantaa työhyvinvointia.

Sopiva valaistus ja hyvä ilmanvaihto auttavat jaksamaan

Valaistukseen kannattaa kiinnittää myös huomiota ja sijoittaa työpöytä siten, että päivänvalo ei tule suoraan näytön takaa tai aurinko ei paista suoraan näytölle.

– Tehokas työpistevalaisin voi yhtä hyvin olla kodinomainen riippuvalaisin tai jalkavalaisin työpöydän yhteydessä. Myös tyylikäs päivänvalovalaisin voi olla hyvä herättäjä työpäivään, Räihä kertoo.

– Tilassa on hyvä olla muunneltavaa tai säädettävää valaistusta, tehokasta sekä tunnelmallisempaa. 

Sisäilman laatuun on myös hyvä kiinnittää huomiota, sillä huono sisäilma heikentää työtehoa ja voi aiheuttaa väsymystä ja päänsärkyä. Yhtenä syynä oireisiin voi olla esimerkiksi sisäilman korkea hiilidioksidipitoisuus, joten ilmanvaihdon tehokkuudella on merkitystä työhyvinvointiin.

– Myös lyhyt aamulenkki ennen työpäivän aloitusta on suositeltavaa, Räihä sanoo.

Johdot piiloon

Kotona ei mielellään katsele lattialla kiemurtelevia johtoja.

– Johdot saa piiloon esimerkiksi kaapelisukkaan tai erilliseen kannelliseen rasiaan, joita löytyy paljon erilaisia. Johdot voi piilottaa myös kiinnittämällä ne työpöydän pöytälevyn alle. Sisustuksellisempi ratkaisu voi syntyä itse tuunaamalla, ja tehdä johtopiilo vaikkapa kannelliseen kauniiseen koriin. Pinterestistä ja muilta verkkosivuilta löytyy paljon ideakuvia, miten muut ovat johtoja piilotelleet, Räihä vinkkaa.

Työskentelyrauhaa äänieristystä parantamalla

Jos työpäivät kuluvat etäpalavereissa tai kaipaa muuten vain työskentelyrauhaa, ja kotona on muitakin perheenjäseniä paikalla, työhuoneen äänieristystä voi parantaa. Äänet kuuluvat usein varsinkin oven läpi.

Räihä kertoo, että oven voi vaihtaa äänieristysoveen, mutta silloin pitää muistaa myös ilmanvaihto.

– Jos ilmanvaihto on hoitunut tähän asti oven ylä- ja alapuolella olevien rakojen kautta, on huolehdittava, että myös uudessa ovessa tämä asia on huomioitu.

– Ääni kulkee helposti myös seinän läpi, ja tarvittaessa tilan voi äänieristää kauttaaltaan.

Työtiloja on toteututtu myös erillisiin piharakennuksiin, jolloin saa omaa rauhaa ja tulee lähdettyä ulos kotiovesta. 

– Tällainen ratkaisu toimii myös kesäaikaan kevytrakennuksissa, hän toteaa.

Räihä muistuttaa, että työtilan –  on se sitten käytävän varrella, olohuoneen yhteydessä tai erillisessä huoneessa –  on hyvä sijaita sen verran sivussa, että äänet ja muiden liikkeet eivät häiritse liiaksi keskittymistä.

– Viihtyisä, riittävän valoisa ja rauhallinen työtila on eduksi. 

Haastateltava on Sisustusarkkitehdit SIO ry:n jäsen ja työskentelee yrityksessä RÄIHÄ interiors.

Lähteet: www.ttk.fi, www.sisailmayhdistys.fi

Muista työhuonevähennys!

Jos teet etätyötä eli olet sopinut työnantajasi kanssa työaikasi siten, että työskentelet ainakin osittain kotona tai muussa hankkimassasi työskentelytilassa, voit vähentää etätyön tekemiseen liittyviä kustannuksia verotuksessa. Esimerkiksi menot työhuoneesta, työvälineistä ja tietoliikenneyhteydestä ovat vähennyskelpoisia. 

Kaikki palkansaajat saavat 750 euron tulonhankkimisvähennyksen automaattisesti. Jos kuluja on enemmän, ne voi ilmoittaa veroilmoituksessa tulonhankkimismenoina.

Työhuonevähennys tehdään tavallisesti kaavamaisena, jolloin se voi sisältää muun muassa työhuoneen vuokran, sähkön ja kalusteet. Vähennyksen voi saada, vaikka ei olisi erillistä työtilaa työskentelyä varten.

Vähennys voidaan tehdä myös todelliset kulut huomioivana vähennyksenä, kun kuluista on esittää riittävät selvitykset sekä tositteet ja etätyön osuus on huomattava.

Lisää tietoa etätyön tekemiseen liittyvistä kustannuksista ja vähennyksistä löytyy Verohallinnon verkkosivuilta www.vero.fi.

Lähde: www.vero.fi

Teksti: Marja Haavisto
Kuva: Freepik